Sunday, 12 March 2017

Ini 3 Sebab Kenapa USD Lemah Walaupun Data NFP Bagus Jumaat Lepas

Hari Jumaat yang lepas, data ekonomi yang penting melibatkan matawang USD telah di keluarkan iaitu data pekerjaan US. Ada 3 data berimpak besar yang dikeluarkan serentak iaitu data Non Farm Payroll, data Unemployment rate & juga data Average Hourly Earning.Data NFP mencatatkan bacaan yang memberangsangkan iaitu keluar pada paras 235k berbanding jangkaan 196k. Manakala previous data pula telah disemak semula ke paras yang lebih tinggi iaitu 238K. Selain itu, data Unemployment Rate juga keluar baik dengan mencatatkan bacaan 4.7% iaitu turun 0.1% berbanding bulan sebelumnya. Data yang terakhir iaitu data Average Hourly Earning pula keluar sedikit rendah berbanding jangkaan iaitu keluar pada paras 0.2% berbanding jangkaan 0.3%. Walaubagaimana pun, previous data Average Hourly Earning juga telah disemak semula seperti data NFP dan telah mencatatkan peningkatan kepada 0.2%.

Sekilas pandang, data pekerjaan US kali ini di lihat baik2 sahaja kan tetapi kenapa market react sebaliknya dengan data2 ini? Kenapa USD terus sahaja lemah sebaik data2 ini dikeluarkan?

Baiklah. Saya akan cuba menjawab persoalan ini. Pada pandangan saya, terdapat 3 sebab kenapa market bertindak sedemikian.


  1. Data tumpuan market pada malam tersebut adalah pada data Average Hourly Earning. Data yang lebih baik akan lebih memungkinkan Federal Reserve menaikkan kadar faedah pada 16 March nanti. Namun, market sedikit kecewa apabila data yang dikeluarkan hanya pada paras 0.2%.
  2.  Data NFP memang sudah dijangkakan akan mencatatkan bacaan yang memberangsangkan disebabkan data ADP NFP yang dikeluarkan  pada hari Rabu telah pun memberikan gambaran yang baik. USD telah pun di beli awal lagi setelah data ADP NFP dikeluarkan. Jadi dalam erti kata yang lain data NFP hari Jumaat telah pun di priced in lebih awal oleh market.
  3. Yang terakhir sekali adalah profit taking. USD lemah disebabkan berlakunya profit taking yang agak besar oleh market disebabkan oleh buyer2 USD yang tidak mahu mengambil risiko menjelang pengumuman kadar faedah oleh FOMC pada hari Khamis depan iaitu pada 16 March 2017. Jadi mereka mengambil peluang ini untuk take profit & menunggu harga USD yang lebih rendah untuk belian semula.
Nasib USD minggu ini bakal ditentukan oleh Federal Reserve sama ada mereka mahu menaikkan kadar faedah (interest rate) ataupun tidak pada awal pagi Khamis nanti. Jika mereka menaikkan kadar faedah mereka, USD dijangka akan menerima tempias yang positif tapi jika sebaliknya berlaku, USD bakal terus menjunam untuk membuat pembetulan harga yang lebih dalam. Walaubagaimanpun, untuk jangka masa yang lebih panjang USD masih lagi kekal bullish disebabkan Fed satu2nya central bank yang dalam proses untuk mengetatkan dasar kewangan mereka.

1 comment:

  1. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals sent to your mobile phone daily.

    Start following our signals today & make up to 270% daily.

    ReplyDelete