Thursday, 16 February 2017

Kenapa Trader Perlu Faham Monetary Policy Setiap Central Bank?

Monetary policy digunakan untuk mengenalpasti BIG PICTURE (long term trend) setiap currency. Jadi sebagai seorang trader, kita perlu faham & jelas apakah dasar kewangan (monetary policy) semasa setiap central bank yang terlibat.

Bangunan Federal Reserve


Di bawah ini merupakan keadaan semasa dasar kewangan setiap bank pusat utama dunia.

⭕️ECB - Hold (easing). ECB mengekalkan interest rate sedia ada minggu lepas pada 19 Januari 2017 yang lalu. Mereka juga mengekalkan program QE dengan nilai 80billion euro sehingga March 2017 dan kemudiannya akan meneruskan dengan nilai 60billion euro setiap bulan hingga bulan Disember 2017. Euro masih kekal bearish untuk jangka masa yang panjang.

⭕️BOE - Hold (easing). BOE telah mengekalkan interest rate & juga program QE mereka pada 2 Februari 2017 yang lepas. BOE berterusan mengekalkan monetary policy sedia ada mereka sejak dari bulan September 2016 yang lepas. Keadaan semasa agak neutral untuk matawang GBP namun masih kekal bearish untuk jangka masa yang lebih panjang berikutan ketidakpastian halatuju Brexit.

⭕️RBNZ - Hold (easing). RBNZ telah mengekalkan interest rate sedia ada pada 9 Februari 2017 yang lepas pada paras 1.75%. Tone RBNZ dilihat agak neutral pada kali ni tetapi mereka tetap meneruskan kenyataan sebelum ini bahawa kadar tukaran matawang NZD yang lebih rendah adalah diperlukan. NZD masih kekal bearish untuk jangka masa panjang.

⭕️RBA - Hold (easing). RBA juga seperti RBNZ, mengekalkan interest rate sedia ada mereka pada paras 1.50% pada 7 Februari 2017 yang lepas. Kedudukan semasa agak neutral untuk matawang ni. Sudah 5 kali berturut2 RBA mengekalkan interest rate mereka sejak kali terakhir cut pada 2 Ogos 2016. Walaubagaimanapun RBA ada menyatakan bahawa nilai AUD yang tinggi adalah tidak diperlukan . Jadi sebarang kenaikan mendadak matawang AUD juga dilihat terhad. Namun kenaikan untuk jangka masa pendek tidak boleh dinafikan.

⭕️BOC - Hold (easing). BOC mengekalkan kadar faedah mereka malam tadi 18 Januari 2017 pada paras 0.5%. Namun, BOC menerusi Gabenornya, Poloz menyatakan kesediaan untuk momotong lagi kadar faedah selepas ini jika dirasakan perlu terutamanya jika polisi2 Presiden Amerika Syarikat yang baru, Donald Trump menganggu kestabilan ekonomi negera Canada. Statement ini dilihat dovish dan dijangka terus menekan matawang CAD. Matawang CAD dilihat bearish untuk jangka masa panjang. Walaubagaimanapun, turun & naiknya harga minyak akan turut memberikan pengaruh yang besar untuk matawang ini.

⭕️BOJ - Hold (easing). BOJ mengekalkan monetary policy sedia ada mereka pada 31 Januari 2017 yang lepas. BOJ masih lagi dalam proses melaksanakan QQE dan juga -ve interest rate. Kedudukan JPY untuk jangka masa panjang masih bearish.

⭕️FED - Hold (Tightening), Fed telah mengekalkan kadar faedah sedia ada mereka pada 2 Februari 2017 lepas. Sebelum ini Fed telah pun menaikkan kadar faedah mereka pada 15 Disember 2016 yang lepas iaitu sebanyak 25 basis points. Fed dijangka akan menaikkan kadar faedah sekurang2nya 3kali lagi pada tahun 2017. Fed masih kekal sebagai satu2nya central bank yang mengetatkan monetary policy mereka. Long term trend untuk USD kekal bullish.

2 comments:

  1. eToro is the most recommended forex trading platform for beginner and established traders.

    ReplyDelete
  2. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Get professional trading signals sent to your cell phone every day.

    Follow our signals NOW and gain up to 270% daily.

    ReplyDelete