Monday, 28 December 2015

RAHSIA UNTUK BERGELAR FULL TIME TRADER KINI TERBONGKAR!

Baiklah, disebabkan ramai yang ingin tahu macam mana cara saya survive dalam bidang trading ini & mampu bergelar full time trader (FTT), hari ini saya akan bongkarkan kepada anda. Anda juga boleh ikut cara yang saya lakukan ini jika anda rasa ianya bersesuaian dengan anda.

Ada 3 sumber income saya di dalam bidang ini.

1. Self trading
Untuk self trading ini, anda hanya perlu target 10-15% sahaja sebulan dari keseluruhan modal self trading anda. Pecah-pecahkan modal trading anda ke beberapa akaun trading supaya senang untuk di kawal.
Contoh ; Akaun 1 = 1k usd, Akaun 2 = 2k usd, Akaun 3 = 2k usd. Total modal 5k usd.Jadi, jika hanya target 10% profit per month, anda hanya perlu dapatkan 500usd sahaja profit sebulan. Convert kepada RM akan dapat RM 2000.
Jika anda mempunyai trading system yang baik @ profitable, mendapatkan 10% profit sebulan dari keseluruhan modal adalah di kira nilai yang sangat logik. Anda boleh rujuk akaun2 saya di link myfxbook di bawah

2. Copytrade/Autocopy
Anda perlu menjadi manager copytrade di mana2 broker atau pon mana2 3rd party copytrade provider. Saya ambil contoh di broker mocaz sebab saya manager copytrade di sini.
Apabila anda menjadi manager copytrade di mocaz, anda akan layak mendapat profit sharing sebanyak 20% dari keuntungan followers anda. Modal minimum untuk menjadi manager adalah 1k usd. Saya akan buat contoh pengiraan di bawah,
Katakan anda ada 20orang follower sahaja dengan akaun 1k usd setiap seorang. Jadi total fund followers anda akan jadi 20k usd. Untuk memudahkan kiraan, kita anggap semua follower buat setting full scale. Anda hanya perlu target profit yang sama juga seperti self trading iaitu 10% saja sebulan.
Akaun manager 1k usd, 10% = 100 usd
Akaun follower 20k usd, 10% = 2k usd
Anda hanya akan dapat 20% saja dari 2k usd, jadi 20% X 2k usd = 400 usd. Convert ke RM = RM 1600
RM1600 profit sharing + RM 400 profit akaun manager = RM 2000

3. Affilate
Sumber income ketiga adalah dari affilate. Kebanyakan broker ada menawarkan program affilate ini. Kita akan di beri komisen dalam bentuk perkongsian spread dari client yang kita rujuk/daftarkan. Tidak perlu target komisen yang tinggi dari affilate ini. Cukup sekadar 500usd saja sebulan. Convert kepada RM = RM 2000
Saya cadangkan anda buat akaun affilate di broker XM. Bagi yang belum buat akaun affilate di XM boleh klik link di bawah dan daftar.

TOTAL INCOME ANDA
Self-trading = RM 2000
Copytrade = RM 2000
Affilate = RM 2000
TOTAL INCOME = RM 6000/month

p/s : Ini hanya kiraan saya secara kasar & minimum saja. Anda sendiri boleh tentukan berapa target income yang anda mahukan sebulan. Saya harap posting saya ini dapat membantu anda merancang cita-cita anda untuk bergelar full time trader. Selamat maju jaya saya ucapkan. :-)

Oleh : Naim Sangkakelubi ( https://www.facebook.com/naim.sangkakelubi )
   

smile emoticon

1 comment:

  1. Are you looking for free Google+ Circles?
    Did you know that you can get them AUTOMATICALLY AND ABSOLUTELY FREE by using Add Me Fast?

    ReplyDelete